Opublikowany przez:
              
                                  Joanna P.
                    
                      Redakcja                    
                
              
              
                              
                  2018-05-09 10:50:34                
              
                              
                  
                
              
                          
          
                      
              
                              
                  Autor zdjęcia/źródło:
                  Pizza domowa, Jannoon028 Freepik, Pixabay, dashu83 Freepik                
                           
          
          Wbrew powszechnej opinii pizza domowa nie jest trudna do zrobienia. Chcecie z dziećmi coś razem zrobić? Przygotujcie pizzę. Zabawa i mnóstwo przyjemności - gwarantowane.
                    
          
            
                Wystarczy dobre ciasto, ulubione składniki i pizza domowa gotowa. Dzieci uwielbiają pizzę nie tylko jeść, ale także przygotowywać. Poza mnóstwem frajdy, wspólne robienie domowej pizzy może zachęcić malucha do pomagania rodzicom w kuchni oraz tworzenia własnych dań. Czy może być coś przyjemniejszego od jedzenia potrawy przygotowanej własnymi rączkami? Zachęcamy Was do przyrządzenia wraz z dziećmi własnej pizzy domowej. Spieszymy z pomocą - poznajcie nasze propozycje na domową pizzę!
Pizza domowa - przepis na ciasto do pizzy
Składniki:
- 300g mąki,
 
- 20g drożdży,
 
- 2 łyżki oliwy,
 
- 200 ml wody,
 
- pół łyżeczki soli 
 
- ćwierć łyżeczki cukru
 
Przygotowanie KROK PO KROKU: 
- Mąkę wymieszać z solą i cukrem, w 100ml lekko ciepłej wody rozpuścić drożdże i dodać do mąki. Wymieszać. Dolać resztę wody, oliwę i wszystko dokładnie wymieszać.
 
- Ręką wyrobić ciasto do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza, ciasto powinno odrywać się od ręki.
 
- Gotowe ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w suche, ciepłe miejsce na 40-60 min. do wyrośnięcia.
 
- Po wyrośnięciu podzielić i uformować ciasto rękami lub rozwałkować w zależności od potrzeb, posmarować sosem i nałożyć składniki.
 
- Klasyczną pizzę piec 20 min. w 220°C, calzone 2x8 min. w 260°C
 
Pizza domowa - uniwersalny sos pomidorowy
Składniki:
- 1 opakowanie koncentratu pomidorowego (wystarczy 80 g.)
 
- 1/2 ząbka roztartego czosnku (opcjonalnie)
 
- 1 łyżeczka suszonych ziół ( bazylia, tymianek, oregano lub zioła prowansalskie)
 
- sól
 
- pieprz 
 
Przygotowanie KROK PO KROKU: 
Połączyć wszystkie składniki, sos wstawić do lodówki by smaki się przegryzły.   
 
Pizza domowa - Pizza serowa
Składniki:
- sos pomidorowy
 
- mozzarella 
 
- ser pleśniowy
 
- parmezan
 
- opcjonalnie zwykły żółty ser
 
- ciasto do pizzy
 
Wykonanie:
- Ciasto rozwałkować i posmarować sosem pomidorowym
 
- Posypać startym lub pokrojonymi serami w dowolnej ilości, kolejności i konfiguracji, w zależności od upodobań 
 
- Piec 20 min. w 220°C
 
 
                 
                    
                    
                 
Pizza domowa - Pizza Margherita 
Składniki: 
- sos pomidorowy
 
- oliwa z oliwek
 
- mieszanka ziół do pizzy
 
- mozzarella lub inny ulubiony ser łatwo topiący się
 
- ciasto do pizzy 
 
Przygotowanie KROK PO KROKU:
1. Przygotować ciasto wg. przepisu na ciasto do pizzy
2. Pomidory pokroić w plastry i ułożyć na cieście lub posmarować spód sosem. Posypać delikatnie ziołami.
4. Mozzarellę pokroić w plastry, a inne sery zetrzeć na tarce.
5. Posypać pizzę serami, piec wg. przepisu na ciasto - 20 min. w 220°C
 
Pizza domowa - Pizza hawajska
Składniki:
- sos pomidorowy
 
- oliwa z oliwek
 
- łyżka ziół
 
- mozzarella lub inny ser
 
- pokrojona szynka
 
- ananas z puszki, osączony i drobno pokrojony
 
- ciasto do pizzy
 
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Spód posmarować oliwą, wyłożyć sos, posypać ziołami.
 
- Ułożyć szynkę i ananasa.
 
- Ułożyć mozzarellę lub posypać startym serem
 
- Piec 20 min. w 220°C
 
 
Pizza domowa - Pizzerinki z ciasta francuskiego
Składniki:
- ciasto francuskie (1 opakowanie)
 
- 1 duży pomidor bez skórki pokrojony w kostkę
 
- kilka plastrów żółtego sera i salami (lub szynki)
 
- sos pomidorowy 
 
- ulubione suszone zioła
 
 
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Rozwinąć rulon ciasta francuskiego, posmarować sosem, układać naprzemiennie pokrojony drobno ser żółty i plasterki salami. Brzegi zostawić puste co ułatwi zwijanie (składniki nie będą wypadały)
 
- Położyć kawałeczki pokrojonego i posolonego pomidora, całość posypać pieprzem i ziołami.
 
- Zwinąć ciasto dosyć ciasno, kroić na plastry o grubości co najmniej 1 cm.
 
- Ułożyć pizzerinki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć palcami
 
- Piec 30 min. w temp. 180°C
 
Pizza domowa - Mini pizze z ciasta drożdżowego
Składniki:
- sos pomidorowy 
 
- 250 g mozzarelli
 
- ser gorgonzola i rolada sera koziego
 
- świeże pomidory
 
- papryczka chili, suszone zioła 
 
- oliwa
 
- świeża bazylia lub rukola
 
- ciasto do pizzy
 
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ciasto na pizzę podzielić na 6 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć w dłoniach do wielkości ok. 15 cm
 
- Placki ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia
 
- Na plackach rozsmarować sos pomidorowy, posypać mozzarellą, dodać pokrojone gorgonzolę i ser kozi.
 
- Na wierzchu położyć plaster pomidora, posypać solą i suszonymi ziołami. 
 
- Piec 15 min. w 220°C
 
- Po upieczeniu posypać posiekaną papryczką chili, skropić oliwą, położyć listki bazylii lub rukoli
 
 
Pizza domowa - Calzone z warzywami 
Składniki:
- pomidory albo sos pomidorowy 
 
- oliwa z oliwek
 
- mozzarella lub inny ser
 
- łyżka ziół
 
- 1 jajko
 
- warzywa: pomidorki koktajlowe, kolorowa papryka, cukinia, cebula, brokuły, liście szpinaku 
 
- 2 łyżki startego parmezanu
 
- ciasto do pizzy
 
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Warzywa poddusić na oliwie aż do odparowania płynu, posypać solą, pieprzem i na koniec ulubionymi ziołami do smaku.
 
- Ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować je na placki.
 
- Na połówkę każdej części ciasta położyć nadzienie. Posmarować roztrzepanym jajkiem część ciasta bez nadzienia.
 
- Ciasto skleić jak pierogi. Całość posmarować jajkiem, każdy pieróg naciąć delikatnie z wierzchu.
 
- Położyć calzone na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 260°C przez 8 minut. Pierogi wyjąć, ponownie posmarować jajkiem oraz posypać parmezanem. Piec kolejne 8 minut.